Kostpolitik

Her kan du læse Børnegården Kildebakkens og Storebæltsvejs kostpolitik.

Denne kostpolitik tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsen og Slagelse Kommunes retningslinjer om sund kost og motion.

Sund og varieret kost er af stor betydning for børns udvikling og trivsel. Hvis børn får en sund og varieret kost, har de mere energi, lider af færre sygdomme og koncentrerer sig bedre i hverdagen. Børn har ofte en lang og udfordrende hverdag, derfor er det vigtigt, at de bliver tilbudt sund mad dagligt, så de har lyst og energi til alt det spændende der sker, ellers risikerer vi børn som:

  • Er trætte
  • Er uoplagte
  • Ofte græder
  • Let bliver syge
  • Har svært ved at koncentrere sig
  • Bliver urolige
  • Let kommer i konflikter        

Alle børn skal have madpakke med. Vi anbefaler, at madpakkerne indeholder groft brød, råkost, frugt/grønt og et varieret pålæg som f.eks. kød, fisk eller æg. Det ”lækre” bør være tørret eller frisk frugt. Begræns det søde til en pålægschokolademad eller figenpålægsmad. Vi sørger for, at børnene får noget at drikke til alle måltiderne. Vi har en forventning om, at I forældre bakker op om vores kostpolitik.

Er I i tvivl eller mangler I gode idéer, råd og vejledning, så er I altid velkomne til at kontakte personalet.

Daglige måltider

Morgenmad indtil kl. 7.30: Vi tilbyder f.eks. brød/boller og der vil være lidt varierede morgenmadsprodukter.

Dit barn skal have spist morgenmad hjemmefra, hvis I kommer efter kl. 7.30. Børnene skal ikke have morgenmad med hjemmefra.

Formiddagsmad: Børnene må tage et stykke frugt eller en mad fra deres madpakke i løbet af formiddagen, derfor anbefaler vi, at der altid er lidt ekstra i madpakken.

Frokost: Børnene spiser deres madpakke. Når vi er på ture, får børnene vand i deres drikkedunke.

Eftermiddagsmad: Vi sørger for, at eftermiddagsmaden er sund og nærende. Det kan være frisk frugt/grønt, hjemmebagt brød, bagekartofler, pastasalat, rugbrødsmadder, knækbrød, frugtgrød eller lignende.

Maddage

På alle børnehave- og vuggestuerne bliver der afholdt maddage. Vi varierer meget, hvad vi tilbyder børnene. Det skal være spændende og gerne med en ny smagsoplevelse.

Festlige lejligheder/traditioner

Vi har drøftet dette punkt i personalegruppen, forældrerådet og i forældrebestyrelsen. Festlige lejligheder er børnenes fødselsdage, jul, fastelavn, påske, afslutning, sommerfest, bedsteforældredag og hvad der ellers kan komme i løbet af året. Her kan I opleve, at der i begrænset mængder bliver serveret noget usundt som for eksempel kage, is eller andet.

Ønsker I at dele ud af en eller anden særlig grund, kan I aftale det med personalet eller medbringe noget sundt, som kan være et supplement til et måltid.

Fødselsdage

Vi henstiller til at aftale med personalet, hvad I medbringer.

I kan vælge, om I vil holde fødselsdagen hos os eller hjemme hos Jer. Dette aftales med personalet. Når vi holder fødselsdag hjemme hos Jer, henstiller vi til at kostpolitikken også overholdes, når vi er på besøg hos Jer.

Forslag til fødselsdagsmad

Kage - Grovboller - Frugt/grønt eller tørret frugt - Is - Mad der er tilberedt hjemmefra

Idéer til at gøre fødselsdagen festlig

Små flag, små parasoller, små lys, frugtspyd, pindemadder, anret i små kopper eller bægre, konfetti, serpentiner, balloner, fine servietter..... Når børnene holder fødselsdag hos os, fejrer vi det ved at gøre dagen til noget særligt for barnet. Vi pynter bordet og hejser flaget.

Motion

Fysisk aktivitet har ikke kun indflydelse på barnets generelle sundhedstilstand, motorik og fysiske udvikling, men har også en central indflydelse på udviklingen af sociale evner og selvforståelse.

For at tilgodese dette har vi daglige aktiviteter som f.eks. morgengymnastik, lege på legeplads og meget andet.

Der findes mange gode hjemmesider med flere oplysninger om sund kost.